Eva Dřízgová-Jirušová
Soprán

BIOGRAFIE REPERTOÁR DISKOGRAFIE

BIOGRAFIE

Eva Dřízgová-Jirušová studovala v letech 1977-83 zpěv na brněnské konzervatoři. První sólové angažmá po absolutoriu získala v operním souboru olomouckého divadla, kde setrvala tři sezóny. Poté přestoupila do opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, kde je angažovaná dodnes.

Po roce 1990 začala intenzivněji spolupracovat s dalšími operními domy v České republice. Stálým hostem se stává ve Státní opeře Praha (role Madame Butterfly, Liù, Desdemony, Violetty), i v Národním divadle Praha, kam je zvána především jako interpretka rolí českého repertoáru (Mařenka z Prodané nevěsty, Jitka z Dalibora, Terinka z Jakobína, a Rusalka ze stejnojmenné Dvořákovy opery).

Úzce spolupracuje též s Janáčkovou operou Národního divadla v Brně  (Mařenka, Rusalka, Terinka, Violetta, Adina z Donizettiho Nápoje lásky a Liška Bystrouška).

V roce 1991 zpívala hlavní roli ve Smetanově opeře Hubička na turné ve Finsku (Mikkeli, Lahti, Rovaniemi). V následujícím roce se úspěšně představila německému publiku ve Friedrich-List-Halle v Reutlingenu. (Rossiniho Stabat Mater).

V roce 1993 zpívá Mozartovo Rekviem v italském Terstu a Neapoli, dva roky poté se účastní dvou velkých turné po Španělsku, kde zpívá Violettu Valeri a  Pergolesiho Stabat Mater (León, Orense, Lugo, Vigo, Ponferrada, Pontevedra, Almansa, Granada, Madrid). Spolupracuje se symfonickým  orchestrem Carlo Coccia v Novaře (Grieg : Peer Gynt).

V dalších letech se stává velice vyhledávanou koncertní pěvkyní, spolupracuje prakticky se všemi významnými českými orchestry a neméně bohatá je její aktivita v oblasti komorních koncertů.

V roce 1995 získává první nominaci na cenu Thálie. Lišku Bystroušku, za niž je nominována, zpívá mj. v Lucembursku v japonské premiéře v Tokiu s Tokijským symfonickým orchestrem (obojí 1997). V tomtéž roce absolvuje i turné po Japonsku s Českými komorními sólisty  (Tokio, Sapporo, Nagoya, Osaka, Fukuoka) .

V rakouském FestSpielHausu zpívá v roce 1997  Dvořákovu Rusalku a Verdiho Violettu. Jako Rusalka se objevuje ve městě Furth im Wald, na stejném místě o rok později zpívá Paminu z Mozartovy Kouzelné flétny.

Důležité místo v jejím repertoáru zaujímá Massenetovo oratorium Marie Magdalena, s nímž v roce 1996 debutuje na MHF Pražské jaro, v roce 1998 ho uvádí se Státní filharmonií Brno na festivalu Europäische Wochen Passau a v roce 2000 s  Českou filharmonií v pražském Rudolfinu a brněnské katedrále Sv. Petra a Pavla.



V rámci festivalu Europalia ´98 vystupuje s brněnskými filharmoniky v Dvořákově Stabat Mater v Bruselu, Maastrichtu a Antverpách. V tomtéž roce zpívá ve Varšavě s Varšavským rozhlasovým orchestrem premiéru Kantáty národů Marka Jasiňského, v Talinu a Tartu potom s Estonskou filharmonií Janáčkovu Glagolskou mši a o rok později s týmž orchestrem Dvořákovo Requiem. V  roce 1999 zpívá mj. v Bilbau a San Sebastianu (Orffovu Carminu burana) a také např. ve Vatikánu v katedrále Sv. Petra u příležitosti předání Vánočního stromu jakožto daru České republiky.
Z jejích koncertních aktivit v roce 2000 jmenujme alespoň Marcelinu v koncertním provedení Beethovenovy opery Fidelio na festivalu Emy Destinnové v Českých Budějovicích a Jitku ve Smetanově Daliborovi na Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl. Vystoupila také v abonentním cyklu FOK (Dvořákovo Stabat Mater, písňový recitál) a na MHF Janáčkův máj byla sólistkou v Janáčkově Glagolské mši. V Dvořákově Rekviem hostovala v Tallinu a v červnu provedla sopránový part tohoto díla na hudební festivalu v Košicích. Se Severočeskou filharmonií Teplice uvedla v říjnu Mendelssohnův Lobgesang a poprvé hostovala ve velkém abonentním cyklu České filharmonie (Massenet: Marie Magdalena). V prosinci téhož roku vystoupila s písňovým recitálem v komorním cyklu FOK a v Händelově Mesiáši se Státní filharmonii Brno.Z úspěchů roku 2001stojí za zmínku závěrečný koncert MHF Pražské jaro (Beethoven: Symfonie č.IX) hostování v nové inscenaci Dalibora (Jitka) v Národním divadle Praha a koncerty v Polsku a Německu. Po mateřské dovolené se Eva Dřízgová-Jirušová vrací na koncertní pódia provedením Janáčkovy Glagolské mše se Symfonickým orchestrem českého rozhlasu řízeným Vladimírem Válkem v červnu 2002.
Koncertně vystupovala také v cyklech Tři století francouzské hudby a Tři století italské hudby v rámci mezinárodního festivalu Rencontres de Louvergny (Reims), AŸ a Charleville (2001-2002). Janáčkovu Glagolskou mši zpívala se Stuttgartským rozhlasovým orchestrem,  s Janáčkovou filharmonií Ostrava v Krakově, Beethovenovu Devátou symfonii potom na závěrečném koncertu MHF Pražské jaro 2001.
V sezóně 2002-3 vystupuje mj. v Národním divadle Praha jako Škroupova Der Meergeuse a vstupuje do inscenace Mozartova Dona Giovanniho jako Donna Anna, v Brně je potom Amelií Grimaldi ve Verdiho opeře Simon Boccanegra, v bratislavském Národním divadle pak Mimi v Pucciniho La Bohéme. V červnu 2003 působila v milánské La Scala jako cover na roli Lišky Bystroušky ve stejnojmenné Janáčkově opeře.

Červenec 2004

 

 


REPERTOÁR

 

Operní repertoár:

 

 

 

 

 

Händel

Julius Caesar

Kleopatra

 

Xerxes

Romilda

Mozart

Figarova svatba

Zuzana

 

Kouzelná flétna

Pamina

 

Únos ze serailu

Blonda

Beethoven

Fidelio

Marzzelina

Marschner

Upír

Malvina

Lortzing

Car a tesař

Maria

Rossini

Lazebník sevilský

Rosina

Donizetti

L'elisir D'amore

Adina

Verdi

La Traviata

Violetta

 

Othello

Desdemona

 

Il Trovatore

Leonora

 

Don Carlos

Elisabetta

 

Un Ballo in Maschera

Oscar

Puccini

La Bohéme

Mimi

 

Madam Butterfly

Cio Cio San

 

Turandot

Liu

Weber

Oberon

Reize

 

Der Freischütz

Anna

Offenbach

Les contes D' Hoffmann

Antonie

Bizet

Carmen

Micaela

Čajkovskij

Evžen Oněgin

Tatjana

Strauss

Cikánský baron

Saffi

Strauss

Arabela

Arabela

Debussy

Péleas a Melissanda

Melissanda

Wolf-Ferrari

Le Donne Curiose

Rosaura

Smetana

Prodaná nevěsta

Mařenka

 

Hubička

Vendulka

 

Dalibor

Jitka

 

Čertova stěna

Hedvika

Dvořák

Rusalka

Rusalka

 

Jakobín

Terinka

 

Dimitrij

Xenie

 

Armida

Armida

Janáček

Příhody lišky Bystroušky

Bystrouška

 

Jenůfa

Jenůfa

 

Počátek románu

Poluška

Martinů

Divadlo za branou

Kolombína

Blodek

V studni

Lidunka

Matějka

Broučci

Beruška

Fišer

Lancelot

Sandrina

 

 

 

Koncertní repertoár:

 

 

 

 

 

Bach

Magnificat

 

 

Vánoční oratorium

 

Händel

Mesiáš

 

Vivaldi

Gloria

 

 

Stabat Mater

 

Gluck

Echo et Narcis

 

Charpentier

Te Deum

 

Dittesdorf

Requiem

 

 

Ester (oratorium)

 

Haydn

Missa Sancti Leopoldi

 

Mozart

Requiem

 

 

Korunovační mše K 317

 

 

Bella mia fiamma

 

Beethoven

Symfonie č.9

 

Pergolesi

Stabat Mater

 

Boccherini

Stabat Mater

 

Rossini

Stabat Mater

 

Donizett

Parafrasi del Christus

 

Mendelssohn-Bartholdy

Symfonie č.2

 

Saint-Saëns

Vánoční oratorium

 

Massenet

Marie Magdaleine

 

Fauré

Requiem

 

Grieg

Peer Gynt

 

Bruckner

Te Deum

 

Dvořák

Stabat Mater

 

 

Requiem

 

 

Te Deum

 

 

Mše D dur

 

Janáček

Glagolská mše

 

Martinů

Špalíček

 

Novák

Triptych sv. Václav

 

Rachmaninov

Symfonie č.3

 

Penderecki

Sedm bran Jeruzaléma

 

Szymanovski

Stabat Mater

 

Orff

Carmina Burana

 

Villa – Lobos

Bachiana Brasile

 

Getty

Joana a zvony

 

D'argento

La Tambeau d'E. A. Poe

 


Písně a komorní díla následujících autorů:

Mozart, Schubert, Brahms, Debussy, Rachmaninov, Katajev, Smetana, Dvořák, Janáček, Martinů, Novák, Driga, Strauss

 


DISKOGRAFIE

Dvořák:             Písně milostné, Moravské dvojzpěvy, čtyři dueta (mezzosporán Jitka Zerhauová, klavír Radoslav Kvapil)

Janáček:            Glagolská  mše (Český filharmonický sbor Brno, Státní filharmonie Brno, dir. Leoš Svárovský)

Martinů:            Mikeš z hor (Brněnský akademický sbor, dir. Jaroslav Kyzlink)

 

Bocherini:          Stabat Mater  - verze pro soprán (Janáčkův komorní orchestr, dir. Paolo Gatto)

Pergolessi:         Stabat Mater   (Janáčkův komorní orchestr, dir. Oldřich Bohuňovský)

 

Recitál - operní árie (Janáčkova filharmonie Ostrava, dir. Paolo Gatto)


ARS/KONCERT s.r.o., koncertní agentura, Masná 10, 702 00 Ostrava, Česká republika

tel.: +420 (69) 612 23 00, fax: +420 (69) 611 40 16, email: arsova@arskoncert.cz, http://www.arskoncert.cz