Martin Gurbal´

bas

Slovenský basista Martin Gurbal' vystudoval zpěv na konzervatoři v Košicích u Ľudmily Šomorjaiové. Je držitelem druhé ceny Mezinárodní pěvecké soutěže Mikuláše Schneidera-Trnavského v Trnavě (1994) a druhé ceny Mezinárodní pěvecké soutěže Lucie Popp v Bratislavě (1999). Na Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech (1996) se stal absolutním vítězem.

 

Po svém prvním angažmá v opeře Státního divadla Košice je od roku 2001 předním sólistou opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Současně hostuje na dalších operních scénách - v Národním divadle, Národním divadle Brno, ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, v opeře v Miškolci nebo v Komorní opeře v Krakově.

 

Operní repertoár Martina Gurbal'a zahrnuje víc než 25 rolí basového oboru. Na předním místě stojí Sarastro (Kouzelná flétna), Bartolo (Figarova svatba), Guglielmo i Don Alfonso (Così fan tutte), Don Giovanni (Don Giovanni), Don Pasquale, Basilio (Lazebník sevillský), Zachariáš (Nabucco), Banquo (Macbeth), Král i Ramfis (Aida), Sparafucil a Monterone (Rigoletto), Ferrando (Trubadúr), Mefisto (Faust a Markétka), Gremin (Evžen Oněgin), ale i Modrovous (Modrovousův hrad). Z českého repertoáru je to především Kecal (Prodaná nevěsta), Mumlal (Dvě vdovy), Vodník (Rusalka), Hrabě (Jakobín), Dikoj (Káťa Kabanová) a Revírník (Liška Bystrouška).

 

Martin Gurbal' je žádaným koncertním pěvcem. Spolupracuje se Slovenskou filharmonií, Státní filharmonií Košice, Státním komorním orchestrem Žilina, Janáčkovou filharmonií v Ostravě, Moravskou filharmonií Olomouc, Filharmonií Bohuslava Martinů ve Zlíně, Filharmonií Brno, Pražskou komorní filharmonií a s orchestry v Krakově, Katovicích, Miškolci a Budapešti. Mimo České republiky a Slovenska často koncertuje v Polsku, Maďarsku, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Velké Británii, Lotyšsku a na Maltě.

 

Jeho koncertní repertoár zahrnuje především díla W. A. Mozarta, J. Haydna, ale i A. Dvořáka (Stabat mater, Te Deum i Requiem), G. Verdiho (Requiem), P. Mascagniho (Messa di Gloria) nebo L. Janáčka (Glagolskou mši). Mimo to vystupuje i v písňových cyklech romantických autorů.

 

Za roli Dona Giovanniho získal nominaci na cenu Thálie za rok 2007.

 

 

KONTAKT
Jaroslav Kocurek
tel.: +420 543 420 951 (961)
mobil: +420 724 372 755
e-mail: kocurek@arskoncert.cz

 

 

 

Tisk
© Petr Tejkal 2024
Bas
ARS/KONCERT, spol. s r.o., Grohova 32, 602 00 Brno, Česká republika
tel: +420 543 420 951, fax: +420 543 422 950, e-mail: ars@arskoncert.cz, www.arskoncert.cz