Sophia Jaffé housle

Sophia Jaffé je nositelkou řady významných mezinárodních ocenění. Absolventka Berlínské hudební akademie oslňuje evropské publikum průzračnou technikou, niternou hrou a hlubokou emocionální výpovědi.


Narodila se v hudební rodině a hře na housle se věnuje od pěti let. Jejími prvními učiteli se stali rodiče Nora a Abraham Jaffé. Poprvé vystoupila na veřejnosti v sedmi letech v sále Berlínských filharmoniků s klavírním doprovodem Gerda Albrechta. V roce 1994 získala první cenu soutěže Bundeswettbewerb „Jugend Musiziert". V letech 1995-1998 svou hru na housle zdokonalovala u profesora Hermana Krebberse v Amsterdamu. V roce 1998 začala navštěvovat Berlínskou hudební akademii Hannse Eislera, kde získávala další zkušenosti u profesora Stephana Picarda. Rokem 2006 své studium slavnostně ukončila Beethovenovým Houslovým koncertem. Hudební impulsy obdržela i díky předním hudebníkům jako je Ana Chumachenco, Rainer Kussmaul a Tatjana Grindenko.


Sophia Jaffé je nositelkou řady významných cen. K jejím počátečním úspěchům (Brahms-Förderpreis der Brahms-Gesellschaft v Baden-Baden v roce 1999, ocenění Mozart-Gesellschaft Wiesbaden, stipendium udělené Německou hudební radou a účinkování v Konzerte Junger Künstler. 2. místo na Mezinárodní soutěži smyčcových nástrojů (UNISA) v Pretorii v roce 2002, 1. místo v soutěži Gerhard-Taschner-Wettbewerb na akademii v Berlíně v 2003, 3. místo na mezinárodní soutěži Internationales Leopold-Mozart-Wettbewerb v Augsburgu, 2003) neuvěřitelně rychle a úspěšně navázala 3. místem na mezinárodní soutěži Concours de Genève ve Švýcarsku v roce 2004. Rok poté Sophia získala významné ocenění na Německé mezinárodní soutěži v Berlíně, avšak mezi její snad nejvyšší úspěchy patří 3. místo v náročné soutěži Královny Elizabeth v Bruselu, kterým se pyšní od roku 2005.


Sophia Jaffé má dnes již za sebou četnou řadu úspěšných recitálů a koncertů s významnými hudebními tělesy mezi něž např. patří Rundfunk-Symphonie-Orchester Berlin, Deutsches Kammerorchester Berlin, Konzerthaus Orchester Berlin, Philharmonie Baden-Baden, Jenauer Philharmonie, Münchner Symhoniker, Münchner Kammerorchester, Beethoven Orchester Bonn, SWR Kaiserslautern, Rundfunkorchester des Bayrischen Rundfunks, Orchester des Staatstheaters Darmstadt, Philharmonie Lüttich/Liège, Orchestre de la Suisse Romande (Ženeva), Thesalloniky State Symphony, Armenian Philharmonic Orchestra, Akademický filharmonický orchestr Petrohrad, Symfonický orchestr v Johannesburgu (Jižní Afrika), Národní symfonický orchestr Belgie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Janáčkova filharmonie Ostrava, Slovenská filharmonie nebo Komorní filharmonie Pardubice.


Jako sólistka nebo členka komorních souborů je velmi často zvána ke spolupráci na mezinárodních evropských festivalech, jako např. na Bachfest Leipzig, Rheingau Musikfestival, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Mezinárodní hudební festival Brno, Středoevropský hudební festival (Slovensko). Sophia Jaffé pravidelně koncertuje i ve Spojených státech nebo v Chile.


Od roku 2006 vyučuje hru na housle na Berlínské hudební akademii Hannse Eislera.

Tisk
© Petr Tejkal 2024
Instrumentalisté
ARS/KONCERT, spol. s r.o., Grohova 32, 602 00 Brno, Česká republika
tel: +420 543 420 951, fax: +420 543 422 950, e-mail: ars@arskoncert.cz, www.arskoncert.cz