Eva Dřízgová-Jirušová soprán

 

 

Eva Dřízgová-Jirušová patří k vyhledávaným pěvkyním operního a koncertního repertoáru. Je přední sólistkou opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a stálým hostem předních operních scén České a Slovenské republiky. Pravidelně hostuje v Národním divadle v Praze, ve Státní opeře Praha, v Národním divadle v Brně a ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. Její repertoár zahrnuje Mařenku (Prodaná nevěsta), Jitku (Dalibor), Rusalku, Lišku (Příhody lišky Bystroušky) a ze světového repertoáru na především Donnu Annu (Don Giovanni), Violettu (Traviata), Desdemonu (Otello), Čo-Čo-San (Madame Butterfly), Mimi (Bohéma), Liu (Turandot) i Adinu (Nápoj lásky). V roce 1996 obdržela prestižní cenu Thalie za nejlepší ženský výkon roku v oboru opera za roli Mimi (Bohéma) a v roce 1998 stejnou cenu za titulní roli v Debussyho opeře Pelléas a Mélisanda, které ztvárnila na své domovské scéně v Ostravě.


Její hlasové a technické dispozice jí umožňují obsáhnout velmi široký repertoár jak v operní tak kantátové, oratorní i písňové tvorbě, nevyjímaje symfonická díla Richarda Strausse a Gustava Mahlera. Díky své muzikálnosti je zároveň vyhledávanou interpretkou soudobé hudby.


Zpívala téměř ve všech zemích Evropy (turné po Finsku a Španělsku a četná vystoupení v Itálii, Vatikánu, Německu, Polsku, Estonsku a Beneluxu), ale také v Japonsku, kde se mimo jiné představila v titulní roli Janáčkových Příhod lišky Bystroušky v japonské premiéře této opery s Tokijským symfonickým orchestrem. Ve stejné roli spolupracovala v roce 2003 s milánskou Scalou. Z dalších zahraničních hostování Evy Dřízgové-Jirušové stojí za zmínku především její vystoupení v salzburském Festspielhausu v Dvořákově Rusalce a Verdiho Violettě (Traviata).


Důležité místo v jejím koncertním repertoáru zaujímají díla Bacha, Boccheriniho, Mozarta, Rossiniho, Verdiho, Dvořáka, Janáčka, Mahlera, Šostakoviče a velké řady dalších autorů. Významné je Massenetovo oratorium Máří Magdaléna se kterým v roce 1996 debutovala na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro a později na festivalu Europäische Woche Passau.


Eva Dřízgová-Jirušová spolupracuje s předními českými orchestry včetně České filharmonie, FOK, Filharmonie Brno a Janáčkovy filharmonie Ostrava. Pravidelně hostuje u prestižních zahraničních orchestrů: Mnichovské filharmonie, Gürzenich Orchester Köln, Symfonického orchestru Carlo Coccia v Novaře, Varšavského rozhlasového orchestru, Estonské filharmonie v Talinu nebo Slovenské filharmonie.


Podílela se na mnoha CD nahrávkách, spolupracuje s Českou televizí a rozhlasem.

 

 

 


Tisk
© Petr Tejkal 2024
Soprán
ARS/KONCERT, spol. s r.o., Grohova 32, 602 00 Brno, Česká republika
tel: +420 543 420 951, fax: +420 543 422 950, e-mail: ars@arskoncert.cz, www.arskoncert.cz